{ "title": "Çenede Uçuk", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/cenede-ucuk.jpg", "date": "19.01.2024 14:15:58", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Çenede Uçuk, herpes virüs adı verilen küçük canlıların deride meydana getirdiği içi sıvı dolu küçük kesecikler yani veziküllere uçuk denilmektedir. Tıp dilinde uçuk herpes simpleks olarak bilinir, halk dilinde ise uçuk diye bilinir. En çok ağızda ve dudaklarla cinsel bölgede oluşum gösterir. Uçuk çıkacak yerlerde yanma, batma gibi hisler duyulmaktadır ve kırmızı, hafif şiş bir zeminde yuvarlak, içi saydam sıvı dolu kesecikler belirti gösterir. Daha sonra içerisindeki sıvı bulanıklaşır ve üzeri esmer bir kabukla kaplanır. Kabuk birkaç gün içerisinde düşer ve 1-2 hafta içerisinde tamamen kaybolur. Uçuk bazı enfeksiyon hastalıklarında, aşı ve enjeksiyonlardan sonra meydana gelebileceği gibi korku ve heyecan esnasında, adet dönemlerinde de görülebilir.

Bayanlarda gebeliğin 3. Ayı ile 6. Aylarında görülen ve doğumdan sonra kaybolan şekline her­pes gestationis adı verilir. Şiddetli kaşıntı ve sivilcenin bütün şekilleri bulunmaktadır. Kan­da eozinofil madde vardır. Anne için zararsız olan hastalıklar çocuk için tehlike arz edebilir. Herpes simplekste tedavisi için yerel olarak antiseptik solüsyonlar ve kortizon uygulanmaktadır. Talk pudrası ve alkol pansumanı uçuktan dolayı oluşan kaşıntıya faydalıdır. Ağızdan C vitamini takviyesi yapılır. Bunu yanı sıra otohemoterapi yani hasta­nın kendi kanını kendisine enjekte edilmesiyle bir tedavi de uygulanmaktadır. Uçuk rahatsızlığı yani herpes simpleks virüsü denilen bir virüsün sebep olduğu, cilt ve mukozalarda gözlenen içi su dolu keselerden ibaret bulaşıcı bir hastalık olmaktadır. Virüsler daha çok ağız kısmında, burunda, çenede uçuk görülürken, genital bölgede yer alan virüslere de rastlanmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan, viral enfeksiyonların sonucunda bitkinleşen çocukların vücuduna giren herpes simpleks virüsü uçuk hastalığına neden olmaktadır.

Herpes tipi virus nedeniyle oluşan uçuk ve ateş kabartıları ağrılı olmaktadır. Dudaklarda, burnun altında ve çenede uçuk içi sıvı dolu kabarcıklar halinde görülür. Soğuk yaralar virüsten dolayı oluşur ve oldukça bulaşıcıdır. Genel olarak ateşten, hastalıklardan, deri yaralanmalarından, güneş ışığı etkisinden, bayanlarda adet oluşumunda veya stresten dolayı başlangıç gösterir. Çenede uçuk deri üzerinde patladığı zaman kurur, kabuk tutar ve bu kabuklar da zaman içerisinde düşer. Ateşe bağlı olarak çenede uçuk kabarcığı genel olarak 10 gün devam edebilir.

Çenede oluşan uçuk bulaşıcı mıdır?

Normal halinde seyreden çene uçuğu zaten bulaşıcıdır. Bu duruma ki kişi ile yakın temas ve ortak eşya kullanımına dikkat edilmelidir. Fakat uçuk virüsten oluştuğu için ve bu virüste vücudu terk etmediğinden dolayı o an kişide aktif bir uçuk yok ise bile bulaşıcıdır. Çenedeki uçuklarda bulaşma deride herhangi bir oluşum yokken bulaşma özelliği taşımasıdır. Hastalar yanlış bir bilgiye sahip olarak ancak belirtiler varken bulaştığını düşünmektedir. Hiçbir hastalık belirtisi olmadan virüs yayılabilmektedir.

Çenede Uçuk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çenede oluşan uçuğu temiz tutmalısınız ve kesinlikle sıkmayın ya da uçuk yarasını kaldırmaya çalışmayın. Gözlerinize, cinsel organlara veya başka bir kişiye dokunmadan önce ellerinizi yıkamalısınız. Görünmeyen yaralarınız olsa bile başka birisini enfekte edilebilir. Tabaklarınızı ve bardaklarınızı başkalarıyla ortak kullanmayın. Eczaneden alınacak olan standart uçuklarda kullanılan ya da açık yara ilaçları kullanılması gerekmektedir. Bazı durumlarda diş hekiminiz anti virütik bir ilaç önerilmektedir. Çenede uçuk tedavisi yapılmadan önce mutlaka uzaman bir doktora görünmek en doğrusu olacaktır. Bu hususta doktorun önermiş olduğu tedavi uygulanacak olup gerekli olan tıbbi destek ya da doğal yollardan elde edilen şifalı bitkiler çenede uçuk tedavisinde kullanılacaktır.
" } ] }