{ "title": "Dudak İçi Uçuk", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/dudak-ici-ucuk-6851.jpg", "date": "20.01.2024 10:49:17", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Dudak içi uçuk, Ağız ülseri ya da aft olarak da isimlendirilmektedir. Tıbbi olarak nedeni henüz Kesin olarak tespit edilemeyen doku bozuklukları olabilir. Ortası sarı, beyaz veya gri renkte olan dudak içi uçuk ağız içi yaralarıyla aynı şekilde olmaktadır. Dudak içi uçuklar çok can acıtıcı olan yaralardır ve kesinlikle ağız içerisinde oluşur. Çoğu zamana aynı sürede birkaç tane dudak içi uçuğu oluşabilir. Dudak içi uçuk daha çok bayanları etkilemiş olduğu görülmekle birlikte çocuk yaşlardan başlayarak hemen hemen herkeste olabilir. 5-10 gün kadar süren iyileşme süresi vardır. Ancak tekrarlayıp tekrarlamayacağı kişiye göre değişiklik göstermektedir. Dudak içi uçuğun genel olarak sebebi bilinmese de diş macunu kullanımından, yiyeceklere kadar uzanan farklı sebepler sayılabilmektedir. Bu sebepleri belirlemeden önce dudak içi uçuğun bulaşıcı olmadığını da belirtmek gerekmektedir. Uçuk, virüslerin sebep olduğu çok yaygın bir enfeksiyondur. Uçuğa sebep olan bu virüsler tıpta 'Her pes Simpleks Virüsleri' olarak tanınmaktadır. Adet dönemi ve hamilelik gibi durumlarda virüs etken hale geçebilir. Bir kez uçuk çıktıktan sonra bunun belli bir süre içerisinde yenilenmesi olasılığı oldukça yüksektir. Bazı insanlarda yılda iki ya da üç kez uçuk çıkar. Virüsü kapmış olan bazı insanlarda ise uçuk hayatları içinde sadece bir kez çıkabilir. Biraz daha açıklamak gerekirse, stres uçuğa sebep olabilir ama vücudunuzda uçuk virüsü varsa uçuk çıkabilir. Vücuda giren virüs her zaman etkin değildir. Bir anlamda uykuya yatar ve vücudun, bağışıklık sisteminin zayıflamasını bekler. Şimdi gelelim zaman zaman pasif olan bu virüsü uyandıran etkilerin neler olduğuna:

Dudak içi uçuk sebepleri nelerdir?
Dudak içi uçuk nasıl geçer

Önceleri bazı merhemler ve ilaçlar uçuğun verdiği hasarı azaltmak için kullanılmıştır: Alkol ve antiseptik merhemler, Uçuğun üstündeki bakteri enfeksiyonunun ilerlemesini engeller Ağrı kesici ilaçlar; Uçuğun neden olduğu acıyı azaltır. Buz uygulamak; Ağrıyı azaltılabilir oysaki günümüzde etkili tedavide kullanılmakta olan antiviral uçuk merhemleri, deriden geçerek uçuk virüsüne (Herpes simpleks) tesir eder ve deriye hasar vermelerini engeller. Besinleri tüketirken Lifsin içeren süt, tavuk, patates, bira mayası, balık, fasulye gibi besinleri alınmalı, ancak Anjinin içeren yer fıstığı, çikolata, mısır gevreği bira, üzüm, gibi yiyeceklerden kesinlikle uzak durmakta yarar vardır. Geçmiş olsun.
" } ] }