{ "title": "Geçmeyen Uçuk", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/gecmeyen-ucuk.jpg", "date": "19.01.2024 10:17:17", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Geçmeyen Uçuk, özellik ile yüz, dudak ve çevresinde görülen içi su dolu kabarcıklara uçuk denmektedir. Herpes simplex denilen virüsün kişiye bulaşması sonucu oluşmaktadır. Bulaşıcı olan uçuk daha çok bebeklik çağlarında insanlara bulaşmaktadır. Uçuklu olan kişinin kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. Eşyalardan ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşmaktadır. Uçuk, ön belirtilerin ortaya çıkması ile beraber, açık yaranın kapanması süresi arasında bulaşıcı olmaktadır. Çoğunluk ile fark edilmeyen küçük kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkmaktadır ağız içi, diş etleri ve dudaklar enfekte olmaktadır. Ama kimi hassas bünyelerde ciddi enfeksiyon şeklinde görülebilmektedir.

Geçmeyen uçuk, uçuk virüsü vücuda girip de o bölgede enfeksiyon yaptıktan sonra o bölgedeki sinirlere girerek yerleşir ve vücudun zayıf düştüğü anlarda çoğalır ve uçuk çıkmasına sebep olmaktadır.
Geçmeyen uçuğu olan kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri en etkili yoldur. Amino asit içerikli yiyecekler tüketmek faydalı olacaktır. Bu gıdalar arasında et, süt, yoğurt, balık, baklagiller, yumurta bolca aminoasit içermektedir. Çikolata, fıstık, kabuklu kuru yemişler, çekirdek türü gıdalar tüketmemeye özen göstermek gerekmektedir. Şifalı bitkiler arasında bergamut, ıtır çiçeği, okaliptüs, çay çiçeği, lavanta gibi bitkilerin de antiseptik özelliklerinden dolayı uzun süren uçuklar da yardımcı tedavi olmaktadır.
" } ] }