{ "title": "İltihaplı Uçuk", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/iltihapli-ucuk-1461.jpg", "date": "19.01.2024 08:28:24", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "İltihaplı uçuk, ateşli kabarcıklar halinde ortaya çıkan iltihaplanmadır. İltihaplı uçuk genelde burun, dudak ve çene çevrelerinde görülür. İltihaplı uçukların bulaşıcı özellikleri de oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Uçuk, herpes simpleks virüs-1 yani HSV-1 sebebi ile ortaya çıkan, cilt üzerinde kabarcıklar halinde sıvı toplanarak iltihaplanmanın görülmesi bulaşıcı bir özellik taşımaktadır. Fakat bu herpes simpleks virüs-1 her zaman uçuk oluşumuna sebep olmaz. Bu iltihaplı uçuk oluşumu için bazı şartların uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

İltihaplı uçuk, duygusal ve stresli anlarda, yorgunluktan, ateşlenme, deri hastalıkları, hormonal değişikliklerin olduğu zamanlarda ve psikolojik travmalarda sık sık çıkmaktadır. Saydığımız bu faktörlere ilaveten güneş ışınlarına maruz kalındığında da virüsün aktifleşmesi kolaylaşmaktadır. Bu sebeple tüm bu faktörlerin üzerine bir de güneş ışınlarına maruz kalındığında uçuk çıkma ihtimali artacaktır. Uçuk üzerindeki iltihaplar ve virüsler temas yolu ile kişiye kolayca bulaşır. Bu sebeple yayılmamasına ya da bir başkasına bulaşmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. İltihaplı uçukların en sık bulaşma yolu tükürüklerdir. Uçuklu bir kişinin uçuklu olan bölgesine temasta bulunan tüm araç ve gereçler başkaları tarafından kullanılması uçuğun %90 ihtimalle bulaşmasına sebep olacaktır.

İltihaplı uçuk genellikle dudak içinde, dudak çevresinde, göz ve göz çevresinde, burun ve çevresinde çıkmaktadır. İltihaplı uçuğun yaklaşık olarak bir hafta içerisinde geçmesi gözlemlenebilmektedir. Tedavisi için uçuk kremlerinin ve ilaçların iyi gelebileceği gibi uygulanacak olan pek çok etkili bitkisel tedavilerde bulunmaktadır. Bu bitkisel tedaviler aynı zamanda cilt sağlığı içinde olumlu etkileri vardır.

İltihaplı Uçuk İçin Doğal Çözümler
" } ] }