{ "title": "Uçuğa Ne İyi Gelir", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/ucuga-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "20.01.2024 07:12:55", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Uçuğa ne iyi gelir, uçuk, stres ve yüksek ateş gibi pek çok nedenden dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Aslında başka bir kişi tarafından bulaşan virüsler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Aşırı güneşe maruz kalmak, bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi faktörler vücutta saklı duran virüslerin aktif hale geçmesine neden olur. Bu durum karşısında yüz, ağız gibi bölgelerde uçuk oluşur. Uçuktan kişiyi tamamen kurtaracak bir yöntem ya da tedavi maalesef bulunmamaktadır. Ancak bazı bitkilerden yardım alınarak uçuk sorunu kontrol altına alınabilir, iyileşme süreci kısaltılabilir ve uçuk nedeniyle yaşanan ağrı hafifletilebilir.

Uçuk için kullanılabilecek bitkiler vücudun uçuk virüsleri ile mücadele etmesini kolaylaştırır. Bazı bitkiler direkt uçuk virüsüne etki ederken, bazı bitkiler bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek uçuğa karşı koruma sağlar. Uçuğa ne iyi gelir, sorusuna cevap vermeden önce uçuk sorununda dikkat edilmesi gereken birkaç noktaya değinelim;
Uçuğa Ne İyi Gelir?

Sarı Kantaron: Sarı kantaron cilt lekeleri için kullanılabildiği gibi hafif seyreden depresyon belirtilerini azaltmak için de kullanılan bir bitkidir. Bir diğer etkisi de vücutta oluşan virüslere karşı etkili olmasıdır. Taşıyıcı bir yağ olan sarı kantaron yağı uçuğun üzerine direkt olarak sürülebilir. Biti yağ haricinde tablet ya da çay şeklinde de kullanılabilir.

Meyan Kökü: Daha çok sindirim problemlerine karşı kullanılan meyan kökünün, iltihap önleyici, virüslerle savaşıcı ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği vardır. Ciltte oluşan kızarıklıkları ve şişliği alır. Virüslerin gücünü etkisiz hale getirir. Meyan kökü çay ya da tablet şeklinde uçuk için kullanılabilir. Hipertansiyon, karaciğer gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin mutlaka doktora danışarak tüketmesi gerekir.

Melisa Otu: Diğer bir adıyla oğul otu bitkisi Avrupa'ya has bir bitkidir. Yaprak kısmı esansiyel yağlar bakımından oldukça güçlüdür. Melisa bakteri, mantar ve virüslere yol açan enfeksiyonları önlemek için kullanılabilir. Uykusuzluk ve stres için de mükemmel bir bitkidir. Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Uçuk tedavisi için melisa çayı içilebileceği gibi, çay soğuduktan sonra bir pamuk yardımıyla uçuğa da sürülebilir. Uçuk için melisa yağı da kullanılabilir. Yağ zeytinyağı ya da başka bir taşıyıcı yağ ile açılarak direkt uçuğun üzerine sürülebilir.

Aloe Vera: Aloe vera ciltte oluşan yara ve yanıkları hızla iyileştirme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile de pek çok kozmetik ürün içerisinde kullanılmaktadır. Hücre yenileyici, ağrı giderici ve iltihap önleyici özelliği bulunmaktadır. Aloe vera özlü dudak kremleri uçuğa karşı oldukça etkilidir. Özellikle uçuk çıkacağı fark edilir edilmez kullanılırsa uçuğun oluşumunu önleyebilir. Yapılan araştırmalara göre aloe vera uçuk virüsünü etkisiz hale getirme özelliğine sahiptir.

Çay Ağacı Yağı: Açık yaralara karşı yaygın bir şekilde kullanılan çay ağacı yağı, daha çok akne tedavisinde kullanılsa da uçuğa karşı da yardım alınabilecek bitkisel yağlardan biridir. Çay ağacı yağı direkt kullanıldığında ciltte tahrişe yol açabileceğinden mutlaka diğer yağlar ile inceltilerek kullanılmalıdır. Eğer tek başına kullanılacaksa yalnızca bir damla kullanmak yeterli olur.

Mısır Nişastası: 1 yemek kaşığı su ve 1 yemek kaşığı mısır nişastası macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. Elde edilen karışım özellikle gece yatmadan önce uçuğun üzerine direkt olarak sürülür. Sabah kalkıldığında uçuklu bölge hafif hareketler ile yıkanmalıdır.

Nane Yağı: Uçuk ilk önce normal su ile temizlendikten sonra, bir parça pamuğa nane yağı damlatılarak uçuk bölgeye sürülür. Nane yağı uçuğa karşı günde 2-3 defa tekrarlanabilir.

Ekinezya: Ekinezya bağışıklık sistemini kuvvetlendiren nadide bitkilerden biridir. Ekinezya çayı düzenli kullanıldığında vücudun bağışıklık sistemi kuvvetlenecek ve uçuğa karşı korunma sağlanacaktır.
" } ] }