{ "title": "Uçuk Aseton", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/ucuk-aseton-3811.jpg", "date": "21.01.2024 09:07:58", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Uçuk aseton; Uçuk, cilt ve mukozalarda görülen içi sıvı dolu keselerden oluşan bulaşıcı bir enfeksiyondur. Herpes simplex virüsü etken olmaktadır. Virüsün 8 tipi vardır. HSV-1 uçuk virüsünün etkenidir. Yüz, burun, dudaklar ve ağız içindeki içi su dolu kabarcıklar oluşturur. Bu kabarcıklar kısa süre içinde ülserleşir. Belli bir süre sonra yaraların üzeri sulanır, kabuklaşır ve düşer. Sonrasında uçuk yerinde kahverengi bir leke oluşur ve iyileşir. Uçuk enfeksiyonu toplumda çok yaygındır. Uçuk oluşması vücut direncinin düştüğü zamanlarda (Uykusuzluk, yorgunluk, soğuk algınlığı, grip, alkol alımı, stres ve diğer enfeksiyonlar) oluşur. Bir kez bu virüs alınınca, uygun ortamı bulunca tekrarlama riski çok yüksektir. Sık ve yaygın değilse, en geç bir haftada genel hijyen kurallarına uyarak ve küçük önlemlerle iyileşir.

Uçukta kullanılan ilaçlar iyileşme süresini kısaltır ve ilk aşamada uygulanırsa oluşmalarını önler. Uçukta kullanıla asiklovir gibi antiviral ilaçlar, viral dna'nın yalancı substratıdır. (Substrat, enzimin üzerinde yeterince sonuç kazandığı moleküldür) Yani antiviral ilaçlarla, virüsün dna'sı kandırılır ve çoğalması önlenir. Bu ilaçlar virüsün dna'sına girer. DNA polimerazının yerine geçer ve çoğalmasını önlemektedir.

Uçuk olduğunda dikkat edilecek hususlar
Uçukta aseton nasıl kullanılır?

Aseton, uçukta kullanılabilecek bir yöntemdir. İçeriği dimetil ketondur. Yakıcı ve uçucu bir madde olduğu için normal dokuya zarar verebilir. Uçuk enfeksiyonunda bir pamuk üzerine, birkaç damla damlatılarak uçuklu bölgeye kısa süreli tutulursa, virüs kapsidini parçalar ve çoğalmasını önler. Uygularken kimyasal olduğu için, sağlam dokuya gelmeyecek şekilde ve pamukla bastırıp çekilerek uygulanır. Asiklovir cinsi ilaçlar yerine kullanımı daha ucuz ve pratik bir yöntemdir. Bu nedenle uçukta aseton kullanmak ucuz ve pratik bir seçenek olabilir.
" } ] }