{ "title": "Uçuk Başlangıcı", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/ucuk-baslangici-8117.jpg", "date": "21.01.2024 07:10:57", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Uçuk başlangıcı, hemen hemen her insanın hayatında en az bir kere karşılaştığı problemler içerisinde yer alır. Uçuk virüs sebepli olup nedeni halen kanıtlanamamıştır. Ayrıca uçuk çıkaran kişilerin daha sonrasında da tekrar uçuk çıkarma olasılığı oldukça yüksektir. Uçuk virüsüne çocukken yakalanmış olup sonrasında tekrar etme olasılığı yüksek olan bir virüstür. Genellikle ağızda ve yüz bölgesinde çıkmaktadır. Bu virüsten kurtulmanın kesin bir yolu yoktur. Ama uçuğun çıkmasını önlemek mümkündür. Uçuk çıktıktan sonra zaman içerisinde tekrarlama olasılığı yüksek olduğu için kişinin hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekir. Kaşıntı ve kabarık şeklinde bulunan uçuğun içi kabarcık doludur ve sonradan patlayarak yayılır. Uçuk virüsü patlamasının ardından ağrı ve acı verir. Görünüm olarak da kişiyi oldukça rahatsız etmesinden dolayı topluma çıkmakta çekinme gibi problemlere sebep olabilir. İyileşme süreci birkaç haftayı bulabilirken tekrar etmesi mümkündür.

Uçuğun bulaşma şekli

Uçuk bulaşması uçuk bulunan kişi ile yakın temas olması ile gerçekleşir. Uçuk virüsü taşıyan kişinin tükürüğünden veya onun kullandığı çatal, kaşık, bıçak, bardak, tabak, havlu gibi eşyaların kullanılması ile geçebilir. Virüsün bulaşması için uçuk olmasına gerek olmazken; bu önlem almanın zor olduğunu gösterir. Uçuk virüsü genellikle kişiye küçük yaşlarda yerleşir. Küçük çocukların öpülmesi, yanaklarını sıkılması gibi sebeplerle kişiye küçük yaşlarda bulaşır. Bu sebepten dolayı kişinin uçuklu kişilerle temas etmemesi oldukça önemlidir. Uçuk virüsü vücuda girdiği zaman her zaman aktif bir halde bulunmaz. Pusuda bekler ve vücudun bağışıklık sisteminin zayıf olduğu anı bekler. Zayıf olduğu anda kendini belli eder. Uyku hali bulunan bu virüsü uyandıran tetikleyici unsurlar vardır. Bunlar belirli dönemlerde kendini belli eder.

Uçuğu tetikleyen sebepler
Uçun başlangıcından sonra tedavisi nasıl yapılır?

Uçak vücuda herhangi bir sebeple girdikten sonra kesin bir tedavisi yoktur. Ömür boyu vücutta kalabilir. Virüsün ilk kez aktif hale gelmesinden sonra belirli aralıklarla tekrar etmesi gözlenir. Doktor muayenesi ile tedavi edilmesi mümkündür. Ayrıca doğal yöntemler kullanılarak uçuğun evde tedavi edilmesi sağlanır. Uçuğun belirtileri hissedildiği zaman uçuk olan bölgeye uçukla ilgili kremler kullanılır. Böylelikle uçağın körelmesi sağlanır. Ayrıca uçuk olan bölgeye buz kompresi uygulaması uçuğun gerilemesine neden olur. Bu dönemlerde kişinin dengeli beslenmesi, hijyen kurallarına uyması, sürekli iç çamaşırını değişmesi bu virüsün gerilemesine sebebiyet verebilir. İyileşme gerçekleşse bile belirli bir zaman sonra tekrar etmesi mümkündür.
" } ] }