{ "title": "Uçuk Bulaşıcımıdır", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/ucuk-bulasicimidir.jpg", "date": "23.01.2024 04:20:00", "author": "fadime kolay", "article": [ { "article": "

Uçuk bulaşıcı mıdır, Öncelikle uçuk her insanda olabilecek bir rahatsızlıktır. Her insan hayatının bir evresinde mutlaka uçuk denen rahatsızlığı yaşamıştır. Uçuk, dudak kenarlarında çıkan küçük fakat huzursuz edici bir rahatsızlıktır. Uçuğun ne olduğu ve neden çıktığını öğrenelim.

Uçuk ağız çevresinde önce karıncalanma ve kaşınmayla başlar.

Ağız içindeki çıkar. Ağız içinde çıkana aft denir. Uçuk dudak ve burun çevresinde çıkar ve çok rahatsız edici bir hastalıktır.

Virüs yaraların oluşumuna neden olur.

Uçuğun belirtileri nelerdir?

Uçuk çıkmadan önce çıkacağı yerde kaşınma, karıncalanma, sızlama ve yanma şeklinde bir his belirmeye başlar. Bunun devamında kızarıklık ve içinde su bulunan kabarcıklar oluşmaya başlar. Bunlar insanın konuşmasına gülmesine ve hatta ağzını açmasına bile engel olur öyle ki yemek yemekte bile zorluk yaşar. Daha sonra bu kabarcıklar hareket sırasında patlar ve yara açık bir hale gelir. Bu sırada hissedilen acıda çoğalır ve sonrasında yara kabuklanmaya başlar, kabuklanmayla beraber uçuk küçülmeye başlar. Bir süre sonra yaranın kabuğu düşer yerini kızarık gergin bir deriye bırakır.

Uçuk oluşumu ve bulaşması neden olur?

Uçuğun oluşumuna virüsler sebep olur. Uçuğun ilk belirtilerinin başlamasıyla bulaşıcılık özelliği de başlar ve yara kapanıncaya kadar devam eder. Uçuğun bulaşmaması için bazı şeyleri özellikle dikkat etmek gerekir. Mesela yemek yediğimiz tabak, çatal, bardak ve havlu insanın kullandığı kişisel şeylerin hepsini ayırması gerekir. Bunlarla bulaşacağı gibi öpüşmeyle de bulaşacağı için uzak durmakta fayda var. Bununla birlikte uçukla teması olan kişi başka yerlerine sürmemeli uçuk temas ettiği her yerden çıkar.

Virüs genellikle küçük yaşlarda vücuda yerleşir. Küçükken uçuk virüsünün aktif olduğu birinin öpmesiyle vücuda yerleşir ve vücudun hassas ve zayıf düştüğü anda aktif hale gelir. Annenin genital bölgesinde oluşan bir uçuk.

Doğum sırasında bulaştığı için yeni doğan ölümlerine bile neden olur.

Uçuğun tekrarlaması, virüs vücuda girdikten sonra sinirlere yerleşip vücudun zayıf düşmesini beklemeye başlar. Vücut zayıf düştüğü anda yeniden nüks eder, bu böyle devam eder.

Uçuk nasıl geçer?

Uçuğun oluşmasına sebep olan etkenlerde uzak durmakta fayda var. Stresten üzüntü veren olaylardan uzak durmak bol bol dinlenmek vücudun yorgun ve zayıf düşmemesi için gerekli her şeyin yapılması çok önemlidir. Güneşin yoğun olduğu zamanlarda güneş ışınlarından korunmak için şapka takmakta fayda var. Bu arada beslenmemize de dikkat etmemiz önemlidir. Bazı gıdalar uçuğun oluşumuna yardım ederken bazıları da azalmasına yardımcı olur. Mesela tavuk ve patates gibi gıdalar azalmasına yardımcı olur aynı zamanda üzüm, bira ve çikolata gibi yiyeceklerde tekrar oluşmasına yardımcı olur.

Normalden sık tekrarlayan, geniş alanları kaplayan ya da dağılan uçuk durumlarında mutlaka dermatoloji uzmanına başvurun.

" } ] }