{ "title": "Uçuk Çeşitleri", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/ucuk-cesitleri-1586.jpg", "date": "19.01.2024 18:56:12", "author": "seda ayyildiz", "article": [ { "article": "Uçuk Çeşitleri, 3'e ayrılır. Tıpta Herpes Simplex diye adlandırılan uçuk cilt ve mukozalarda görülen, içi su dolu keselerden ibaret bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Uçuk temasla bulaşan bir rahatsızlıktır. Öpüşme, cinsel ilişki, aynı eşyayı kullanmak virüsün bulamasına sebep olan en önemli nedenlerdir. Uçuğa sebep olan virüs deri veya mukozalardaki çatlaklardan vücuda girerler ve sinir hücrelerini tutarak bu sinirlerin lifleri boyunca ilerlerler. Liflerin ana merkezine yerleşen virüs, o bölgeye ait cilt ya da mukoza bölgesinde lezyon oluşturmaya başlar.

Uçuk Çeşitleri

Herpes Simplex Virüsü 1(Oral Herpes); Daha çok ağız, burun ve çevresinde görülen bu uçuk çeşidi, içi su dolu kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar. Bu kabarcıklar kısa zamanda açılır ve ülserleşir. Yakınlarındaki diğer ülserlerle birleşme eğiliminde olurlar. Daha sonra bu yaraların üzeri sulanır ve ardından kabuklaşır. Sarı ve beyaz renkte olan bu kabuklar, kendiliğinden yumuşayarak düşer. Önce kahverengi leke bırakır ve ardından kahverengi ize dönüşür.

Herpes Simplex Virüsü 2 (Genital Herpes); bu uçuk çeşidi genellikle kadınlarda genital bölgede, erkeklerde ise penisin gövdeye yakın kısmında nadiren ise penis başı ve testislerde görülür. Cinsel ilişki ile bulaşan bu uçuk, virüs bulaştıktan sonra 2 ila 10 gün süresinde içi su dolu lezyonların oluşmasıyla fark edilir. Hastalık belirtileri 20 gün kadar sürebilmektedir. Rahim ağzında oluşabilecek yaralar sebebiyle akıntı ve ağrı yaşanabilmektedir.

Herpes Simplex Virüsü 3 (Zona); bu uçuk çeşidi zona denilen rahatsızlığa yol açan ve sinirlerde yerleşen bir tiptir. Diğerlerinden farklı olarak içi su dolu keseler şeklinde değil de kızarıklık ve iğne batması şeklinde ağrı ile hissedilen bir uçuk çeşididir. Kuşak şeklinde belirli bir alanı tutar ve önce ağrı ile hissedilir. Ardından ağrı duyulan bölgede nokta şeklinde kızarıklık ve sınırlı bir alanı kaplayan döküntü oluşur. Bir süre devam ettikten sonra önce ağrılar, sonra da döküntü iyileşir.

Uçuk oluştuğu zaman, uçuğa dokunmamak, kabuğu ile oynamamak, hasta kişinin kişisel eşyalarını kullanmamak ve bir doktora başvurmak çok önemlidir.
" } ] }