{ "title": "Uçuk Hastalığı", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/ucuk-hastaligi-2596.jpg", "date": "20.01.2024 20:40:41", "author": "beytullah akyel", "article": [ { "article": "Uçuk hastalığı, oldukça sinir bozan rahatsızlık veren virüs kaynaklı bit hastalıktır. Bu hastalık yaz kış küçük büyük dinlemeden hayatımızın her bölümünde meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde nüfusun %80'inin yaşamları boyunca en az bir kez uçuk geçirdiğini göstermektedir. Türkiye'de her yıl 8 milyon insanın uçuk nedeniyle acı ve sıkıntı çektiği bilinmektedir.

Uçuk hastalığı nedir?

Uçuk hastalığı herpes simpleks virüsünün neden olduğu cilt ve mukozalarda gözlenen içi su dolu keselerden ibaret bulaşıcı bir hastalıktır. Uçuğun 8 türü vardır ancak en sık üçüne rastlanır. İlk türü ağız ve burun bölgesine yerleşirken ikinci türü genital organlara üçüncü türü ise sinirlere yerleşir. Sinire yerleşen uçuk tipi içi su dolu kesecik şeklinde değil kızarıklık seklindedir. Sinirlerde iğne batması şeklinde hissedilen uçuk diğerlerine göre daha ciddi ve keskin bir ağrı hissettiren şekildedir. Kuşak şeklinde bir alanı tutar ve ilk önce ağrılar başlar. Daha sonra ağrının olduğu bölgede küçük küçük kızarıklıklar oluşur. Kızarıklıkların olduğu bölge soyulur ve dökülür. Bu bir süre böyle devam eder ve ardından da iyileşir.

Uçuk Hastalığı Organlara Nasıl Etki Eder?

1. Tür yüz, dudaklar, burun ve ağız içinde su dolu kabarcıklar oluşturur. Bu kabarcıklar çok kısa süre içerisinde açılıp üzerleri ülserleşir ve yakındaki diğer küçük ülserlerle birleşme eğilimi gösterirler. Ardından üzeri kabuklaşan bu yaralar kapanır. Kabuklar sarı beyaz renktedir. Daha sonra kabuklar kendiliğinde yumuşayarak düşerler. İlk başta kahverengi bir leke bırakır. Daha sonra kahverengi bir ize dönüşür. 2. Türde ise kadında vajina dış dudakları, iç kısmı anüs ile vajina arasındaki bölgeyi, rahim ağzını erkekte penisin özellikte gövdeyi yakın kısmını, nadiren penis başını ve testisleri tutabilir.

Uçuk Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Uçuk hastalığı temas ile bulaşır. Öpüşme cinsel ilişki aynı havluyu kullanma gibi temas doğrultusunda uçuk bulaşır. Virüsler deri ya da mukozadaki çatlaklarla vücuda girer. Liflere ilerleyip ana merkezine yerleşirler. Ardından da lezyonları oluşturmaya başlarlar. Virüsler yerleştirdikleri yerde ölmezler. Yapılan tedaviler doğrultusunda hastalık oluşturmalarını önlerler veya en azından azaltmak için yapılır.

Hastalık Hangi Durumlarda Kendini Gösterir?

Yeterli beslenmeme durumunda aşırı A vitamini alındığında aşırı alkol tüketiminde yoğun stres dönemlerinde ve bağışıklık sisteminin bozulduğu zamanlarda adet dönemlerinde sık cinsel ilişkiye girildiği dönemlerde kişisel hijyen yetmezliklerinde hastalık tekrarlamaya başlar. Hastalık 20 gün kadar sürebilmektedir.

" } ] }