{ "title": "Uçuk Neden Çıkar", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/ucuk-neden-cikar.jpg", "date": "21.01.2024 06:16:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Uçuk neden çıkar, uçuk oluşmadan önce ciltte kaşınma, sızlama, yanma gibi belirtiler olmaya başlar. Bu etkiler ilerleyen zamanda kızarıklığa, şişkinliğe ve su toplamaya döner. Uçuk bölgesi daha ağrılı ve acı verici hale gelir. Konuşma sırasında acı veren, gülerken acıyan, en küçük harekette bile ağrı yapan uçuk oluşmaya başlar. Eğer su dolu kabarcık patlarsa, ülserleşme olur. Bu kişiye daha fazla acı verir. Uçuğun üzeri kabuklaşırsa, verdiği acı azalmaya başlar. Giderek küçülür ve kurumaya başlar. En fazla burun deliklerinin etrafında, ağız çevresinde oluşan uçuğun nedeni Herpes simplex denilen virüstür. Kişide hem fiziksel problemlere yol açar hem de acı çekmeye neden olur. Toplumda herkesin etkilenebileceği bir problemdir. Yapılan araştırmalar %80 oranında kişilerin yaşamında bir defa olsa da uçukla karşılaştığını belirlemiştir.

Uçuk neden olur, bulaşır mı?

Uçuğun insanlara bulaşması virüslerin etkisiyle olur. Her oluşan uçuğun bulaşıcılığı vardır. Bulaşıcılık başlangıçta olan belirtilerin olmasıyla aktif hale gelir, yara yerinin kurumasına kadar devam eder. İnsanlara ortak kullanılan tabak, çatal, kaşık, havlu, bardak gibi eşyalardan ya da öpüşme gibi temasla rahatlıkla bulaşabilir. Kişiler kendileri bile uçukla temas ederek, ellerini başka bir yere sürerse, bu bile bulaşmaya yeterli gelir. Uçuğun meydana gelmesine neden olan Herpes simplex virüsü küçük yaşlarda vücuda yerleşerek, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ya da bulaşma yoluyla etkili hale gelir. Çocuklara bulaşması genellikle aile içindeki uçuklu kişilerin çocukla temas halinde olmasından kaynaklanır. Başlangıçta hafif kızarıklık gibi olan etkiler, giderek ağız içini, diş eti ve dudakları etkiler, bu alanlarda enfekte olur. Özellikle hassas bir cildi olan kişilerde, ciddi denebilecek enfeksiyonlara yol açabilir. Yapılan tespitlerde uçuk nedeniyle virüslerin etkisi yüzünden yaşamını yitiren yeni doğan bebeklerin olduğu görülmüştür.

Uçuk bulunan kişiler nelere dikkat etmelidir?

Öncelikle uçuğa elle temas edilmemesi gerekir. Eğer temas edilirse, mutlaka eller iyice dezenfekte edilmelidir. Uçuk oluşumunda göz temasının olmaması da önemlidir. Bu durumdaki kadınlar özellikle makyaj yaptıklarında ve makyajı temizlerken dikkatli olmalıdır. Uçuğu olan kişilerin bebeklere ve çocuklara yaklaşmaması, temastan kaçınması gerekir. Başkalarıyla ortak herhangi bir eşyayı kullanmaması gerekir. En önemlisi uçukla oynanmamalı, çevresiyle bile temastan kaçınılmalıdır. Vücuda giren Herpes simplex virüsü uçuğa neden olup, ardından bulunduğu alandaki sinire yerleşir. Burada bekler ve vücudun tekrar bağışıklığının azaldığı döneme kadar sakin kalır. Bu yüzden uçuk oluşan kişilerin sonradan çok dikkatli olması, yeniden uçukla karşılaşmamak için vücut direncini güçlü tutması gerekir.

Uçuk nasıl tedavi edilir?

Uçuğun meydana gelmesini sağlayacak her türlü etkenden uzak durulmalıdır. Yeteri kadar dinlenmek, stresten uzak durmak hem uçuğun etkisinin azalmasına hem de yeniden uçuğun çıkmasına engel olur. Yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk bedeni güçsüz bırakacağından, uçuğun tedavisi başarısız kalır. Bu yüzden bunlara dikkat edilmelidir. Cilt güneş ışığından korunmalıdır. Ciltte uçuk oluşumunun belirtileri başladığında, antiviral kremler kullanılmalıdır. Gerekirse doktora danışılarak, bağışıklık sistemini destekleyecek antiviral tabletler kullanılabilir. Beslenmeye de özen gösterilmelidir. Balık, patates, tavuk, süt gibi bazı gıdaların uçuğa engel olacağı, çikolata, bira, üzüm gibi gıdalarında arjinin içermeleri nedeniyle uçuk çıkmasını arttıracağı unutulmamalıdır.
" } ] }