{ "title": "Uçuk Virüsü", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/ucuk-virusu-9513.jpg", "date": "23.01.2024 04:36:34", "author": "heyran mahi", "article": [ { "article": "Uçuk Virüsü, diğer adı herpes simpleks virüsüdür. Ağrı ve kaşıntı yapar. Görüntü olarak rahatsız ederler. (HSV) bu virüs bulaşıcıdır. Bu virüsün literatürde sekiz türü vardır. Bunlardan en çok üç tanesine rastlanır. HSV 1 adlı virüs ağız, burun ve göz çevresi gibi yüzde bulunur. HSV2 adlı virüs genital çevrede bulunur. Kasıklar, kadında vajina dış dudakları, iç kısmı, anüsle vajina arasındaki bölgeyi, rahim ağzı, erkekte penisin özellikle gövdeye yakın olan kısmını, nadiren penis başı ve testisleri, kalçaları tutabilir. Ayrıca son yıllarda genital çevrede HSV1 virüsüne rastlanmıştır. HSV3 denilen virüs diğer virüslerden daha çok ağrı yapar. Farklı olarak içi su dolu kesecikler halinde değil de kızarıklık ve karıncalanma yapar. Zona denilen rahatsızlığa sebep olur. Sinirlere yerleşir. Dünyada HSV virüsünün dağılımı yapmak güçtür. Çünkü bu virüs hemen herkeste kendini belli etmez. Hatta bu virüse sahip olanların yarısından fazlası (Yaklaşık %65) bu durumdan habersizdir. Bu virüsün saptanamamasının bir diğer sebebi de genital çevredeki HSV2 virüsünün HIV ile bağlantısı kurularak çekinme duygusudur. Yani söylememe durumudur. Ülkemizde bu oranın %30 olduğu varsayılır.

Uçuk Virüsü Nasıl Bulaşır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu virüs bulaşıcıdır. HSV virüsüne çok küçük yaşlarda (0-5 yaş) rastlanıldığı görülmektedir. Bu yaşlarda bu virüsü taşıyan ebeveynlerin yahut büyüklerin öpmesi sonucu bulaşır. En çok tükürük, cinsel ilişki, aynı çatal, bıçak, kaşık, bardak ve havlu gibi ürünlerin kullanılması sonucu bulaşır. Ciltteki çatlaklardan vücuda girer ve ilerler. Ömür boyu vücutta kalır. Fırsatını bulduğu an kendini gösterir. Zaten HSV tedavisinde amaç virüsü yok etmek değil hastalığın ilerlemesini önlemek ve iyileştirmektir.

Uçuk Virüsü Oluşmasını Artıran Sebepler
Tedavisi: Kesin bir tedavisi yoktur. Kişinin bağışıklık sistemi iyi çalışıyorsa 7-10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Tedavi olarak ya ağızdan verilen ilaçlar ya da direkt deri üzerine sürülen topikal tedavi önerilir. Son dönemlerde bazı uzmanlar tedavi önermez. Kendi kendine iyileşmesi gerektiğini savunurlar. Günümüzde genel tedavi asiklovir ilacıdır. Fakat son dönemlerde yapılan araştırmalarda asiklovire karşı direnç gösterdiği gözlemlenmektedir. Eskiden bazı ilaç ve maddeler uçuğun verdiği rahatsızlığı azaltmak için kullanılırdı. Bunlar:

" } ] }