{ "title": "Uçuk", "image": "https://www.ucuk.gen.tr/images/ucuk-9153.jpg", "date": "21.01.2024 03:50:06", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "
Uçuk, herkes adı verilen virüsün sebep olur. Sinir hücrelerinde görülen bu virüs birçok insanda uçuğa sebep olur. Genellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı zamanlar etkin hale geçer. Uçuk virüsü bulaşıcıdır gelişimini yavaşlatmak için kremler kullanılabilir genetik materyali DNA'dan oluşur. Türkiye'de yılda sekiz milyon kişi uçuk çıkarır. Uçuk çıkacak bölgede bir gün önceden kaşıntı ve yanma hissi oluşabilir. Bölgede kızarıklık kabarma ve içi sıvı ile dolu kabarcıklar oluşur daha sonra bu kabarcıklar kurur çatlar ve o sıvı dışarı sızar.

Uçuk, uçuk oluşumunu stres heyecan ağır diyabet adet dönemi ameliyat hamilelik hormonal değişiklikler yetersiz beslenme egzama soğuk algınlığı grip ateş aşırı güneş ışınına maruz kalma yorgunluk uykusuzluk aşırı alkol ve enfeksiyon sebep olabilir. Uçuk bazı durumlarda risk oluşturabilir bu durumlar uçuğun sık sık çıkması bebeklerde ve altı yaşından küçük çocuklarda çıkması uçukla birlikte baş ağrısı ateş kas ağrısı oluşursa risklidir.

Uçuk tedavisi, Tedavi için alkol ve antiseptik ilaç kullanılabilir bunlar uçuğun üzerinde oluşan bakterilerin gelişmesini engeller. Uçuğun sebep olduğu ağrıyı azaltmak için ağrı kesici uygulanır. Antiviral uçuk kremleri kullanılır. Uçuk bulaşıcı olduğundan uçuk olan bir kişinin kullandığı havlu bardak çatal gibi eşyaları kullanılmamalıdır. Uçuk olan kişi öpülmemelidir. Uçuğa dokunduktan sonra eller yıkanmalı vücuda sürülmemelidir. Aksi taktirde vücudun diğer bölgelerine sıçrayabilir. Uçuğa sıcak veya soğuk kompres de yapılarak sakinleştirilebilir.
" } ] }