Ağızda Uçuk Belirtileri ve Tedavisi

Ağızda uçuk, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve genellikle acı veren yaralardır. Bu içerik, ağız uçuğunun sebeplerini, belirtilerini ve etkili tedavi yöntemlerini kapsar. Uçukların oluşumunu tetikleyen faktörlere ve iyileşme sürecine dair bilgiler sunmaktadır.
Ağızda Uçuk Belirtileri ve Tedavisi
03 Eylül 2024

Ağızda Uçuk: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi


Ağızda uçuk, birçok kişinin başına gelen ve sıkça rastlanılan bir durumdur. Tıbbi olarak sebebi henüz net olarak açıklanamayan ağızda uçuk, aslında bir doku bozukluğudur. Ağız ülseri veya aft olarak da adlandırılan bu durum bulaşıcı değildir. Ağızda bir yerde olabileceği gibi, aynı anda birkaç yerde de olabilir. Genellikle yanakta, dilde ve dudak içlerinde meydana gelmektedir. Yaklaşık 10 gün içinde iyileşme göstermektedir. İyileşmeden sonraki süreçte tekrarlayabilmektedir. Kenarları kırmızı, ortası beyaz veya sarı renkte olan yaralardır ve son derece acı vericidir. Yemek yemeyi ve içmeyi engelleyebilmektedir. Ağız uçuklarının sebebi tam olarak bilinmese de, genel olarak diş macunları ve yiyeceklerin sebep olabileceği düşünülmektedir.

Ağızda Uçuk Oluşmasının Sebepleri Nelerdir?


  • Yiyeceklere bağlı uçuk oluşumu: Asitli içecekler ağız dokusu hassas olan kişilerin uçuk olmasına sebep olabilmektedir. Asitli içecek sadece kola veya gazozdan ibaret değildir. Portakal suyu gibi turunçgiller de asitli olduğu için ağız dokusunu tahriş edebilmektedir. Tuzlu yiyecekler, turşu, sirke, baharatlı yiyecekler, acılı yiyecekler, kimyasal içeren gıdalar ve çerezler de ağızda uçuk oluşumunu tetikleyebilmektedir.
  • Fiziksel tepkilere bağlı uçuk oluşumu: Ağız boşluğu hassas bir dokudan oluşmaktadır. Sert olarak tüketilen yiyeceklerin bu dokuya zarar vermesi sonucu, ağızda uçuk oluşabilir ya da yanlışlıkla yanağı ısırmak, protez diş, çok sıcak yiyeceklere bağlı olarak yanma sonucu oluşan uçuk, sert bir cisim ile ağız içinin zarar görmesi gibi dış etkenler ağızda uçuğa sebep olmaktadır.
  • Sigara bırakmaya bağlı olarak uçuk oluşması: Sigara sağlığa zararlıdır ve içilmemesi gerekir. Fakat ağızda uçuğa sebep olan sigara tüketiminin yanı sıra, şaşırtıcı ve inanılmaz gelebilse de sigaranın birdenbire bırakılmasıdır.
  • Alerjiye bağlı olarak uçuk oluşumu: Süt ürünleri, deniz mahsulleri, soya sosu, fıstık çerezi, kabuklu deniz ürünleri, fındık gibi gıdaların tüketimi alerjiyi tetiklemektedir. Histamin salgılanmasının sonucu olarak, doku ve hücrelerin zarar görmesine bağlı ağızda uçuk görülmektedir.
  • Mide mikrobuna bağlı uçuk oluşumu: Mide mikrobu ülserlere sebep olmaktadır. Mide rahatsızlığı olan kişinin ağızda uçuk oluşumu var ise öncelikle mide tedavisi görmesi gerekmektedir. B12 eksikliğine bağlı olarak da ağızda uçuk görülmektedir.

Ağızda Uçuk Tedavisi Nasıl Yapılır?


Ağızda oluşan uçuklara hiç müdahale edilmese de 5 ile 10 gün arasında iyileşme görülmektedir. Bu süreci daha hafif ve acısız geçirmek isteyenler şu önerilerden bazılarını uygulayabilirler:

  • Su ile karbonat karışımından elde edilen yoğun koyulukta olmayan, kremsi karışım uçuk üzerine sürülebilir.
  • Sıcak yiyecek ve içecekler tüketmemeye dikkat edilmelidir.
  • Yarım bardak suya tuz eklenerek gargara yapmak acıyı hafifleterek kişiyi rahatlatabilir.
  • Asitli yiyecekler ve acılı yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Ağızda oluşan uçuğun sebebine bağlı olarak da tedavi uygulanabilmektedir. Örneğin; vitamin eksikliğine bağlı uçuklarda vitamin desteği yapılırken, yiyeceklere bağlı olarak çıkan ağız uçuklarında, uçuğa sebep olan gıdalardan uzak durmak gerekir.
  • Uçuğun etkileri, ağızda kalma süresi ve tekrarlaması halinde, anestezik ve antiseptik gargara, sprey ve jeller kullanılabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Gokhan 22 Nisan 2024 Pazartesi

geçen akşam çocuğum ateşlendi doktora götürdük ateşini ilaç kullanarak düşürdük fakat sabah kalkınca ağzından uçuklar çıkmıştı bu uçuklar için krem aldık. Fakat pek bir faydası olmadı acaba geçirdiği hastalıktan dolayı mı ağzında uçuk çıktı? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim kolay gelsin.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Gokhan Bey,

Geçmiş olsun, çocuğunuzun yaşadığı durum hakkında endişelerinizi anlıyorum. Yüksek ateş genellikle vücudun enfeksiyonla savaşırken gösterdiği bir tepkidir ve bu süreçte bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Bu zayıflama, herpes simplex virüsü gibi virüslerin aktif hale geçmesine neden olabilir ve bu da uçukların çıkmasına yol açabilir. Uçuklar için kullanılan kremler genellikle belirtileri hafifletir ve iyileşme sürecini hızlandırır, ancak bazen zaman alabilir.

Eğer uçuklar geçmiyorsa veya daha da kötüye gidiyorsa, tekrardan doktora danışmanız faydalı olacaktır. Doktorunuz belki daha etkili bir tedavi yöntemi önerebilir veya ek bir kontrolde bulunabilir.

Umarım çocuğunuz en kısa sürede sağlığına kavuşur. Kolay gelsin.

2. Cevap
cevap
Lalin

Yüksek ateş bir çok hastalığa davetiye çıkarır. Uçuk da genelde yüksek ateşten dolayı ortaya çıkar. Geçirmek için bir çok krem ve bitkisel ürün vardır. Bunları kullanarak uçukları giderebilirsiniz.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Uçuk Belirtileri ve Tedavisi
Uçuk Belirtileri ve Tedavisi
Uçuğa Ne İyi Gelir?
Uçuğa Ne İyi Gelir?
Uçuk Merhemi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Uçuk Merhemi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Uçuk Limon Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Uçuk Limon Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Uçuk Yarasına Ne İyi Gelir?
Uçuk Yarasına Ne İyi Gelir?
Güncel
Ağızda Uçuk Belirtileri ve Tedavisi
Ağızda Uçuk Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Dudak İçi Uçuk Sebepleri
Dudak İçi Uçuk Sebepleri
Güncel
Burunda Uçuk Belirtileri ve Tedavisi
Burunda Uçuk Belirtileri ve Tedavisi
Uçuk Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Uçuk Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Uçuk İzi Nasıl Geçer?
Uçuk İzi Nasıl Geçer?
Rahimde Uçuk Belirtileri ve Tedavisi
Rahimde Uçuk Belirtileri ve Tedavisi